Europa vinker farvel til glødepæren næste år

Den traditionelle glødepærer skal udfases af EU fra næste år, fremgår det af en plan fra EU-kommissionen, der vil spare europæerne for op mod 59 milliarder kroner på elregningen. Et egentlig forbud træder dog først i kraft nogle år senere.
Glødepærens time er kommet i Europa, hvor EU-kommissionen forbereder en plan for udfasning, der skal begynde til næste år.
Ifølge planen vil lyspærernes watt og deres energiklasse afgøre om de bliver forbudt, og kommissionen regner med, at europæerne vil spare mellem 37 og 59 milliarder kroner i strøm, skriver Spiegel Online.

»Det er nu klart, at glødepærer vil forsvinde i Europa omkring midten af det kommende årti,« siger Jürgen Waldorf, ekspert hos den tyske sammenslutning af elektronikproducenter ZVEI.
Han advarer dog mod at indføre et komplet forbud før i 2015.

»Hvis forbuddet kommer tidligere, vil vi ikke have kapacitet til at producere de to milliarder pærer, der er nødvendige for at tilfredsstlile
efterspørgslen i EU,« siger han. Tyskland kan spare klimaet for 4,5 millioner tons CO2
Glødepæren er blevet udråbt til klimasynder af flere lande verden over, fordi en stor del af energien bruges til varme. Australien har allerede vedtaget et forbud i 2010, og New Zealand slutter sig til den australske beslutning og starter en udfasning den 1. oktober 2009.

Også Californien vil udfase glødepæren, men først i 2018.
I Danmark er et forbud mod glødepærer blevet ved snakken, der især var heftig omkring valget, hvor et flertal i folketinget var enige om et forbud.

Hvis de danske husstande blot fordobler bestanden af elsparepærer - de såkaldte A-pærer - vil samfundet opnå en elbesparelse på cirka 300 gigawattimer om året, hvilket svarer til det årlige elforbrug i 85.000 husstande.
Lignende undersøgelser i Tyskland har vist, at hvis alle glødepærer skiftes ud med energisparepærer, vil landet spare 7,5 milliarder
kilowatttimer. Det svarer til en CO2-reduktion på 4,5 millioner tons, skriver Spiegel Online.