Valg af brændeovn

Når du skal købe brændeovn, er der en række ting, du skal være opmærksom på:

Hvor stor skal ovnen være?

For det første er det vigtigt, at den ovn, du vælger, passer til dit behov for opvarmning. Den rigtige ovnstørrelse afhænger af husets størrelse, indretning, isolering, ovnens placering osv.
De fleste huse er efterhånden godt isolerede. Selv de mindste ovne kan derfor i princippet opvarme større enfamilieshuse det meste af året. Men det kan i praksis være svært, at få varmen fordelt tilfredsstillende i alle rum. Man vil derfor normalt have brug for anden opvarmning til de mere afsides dele af huset eller et anlæg, der kan hjælpe til med at fordele varmen i huset.
Under alle omstændigheder skal man være opmærksom på, at hvis brændeovnen er for stor, kan der let blive for varmt i det rum, hvor brændeovnen er opstillet. Man vil i så fald let blive fristet til at skrue for tidligt og for langt ned for lufttilførslen, og det vil øge forureningen med bl.a. partikler og lugt. Det er derfor bedre for miljøet, hvis brændeovnen har den rigtige størrelse eller måske er lidt for lille, end hvis den er for stor.

Miljøstyrelsen anbefaler derfor, at man ikke køber en for stor ovn.
Brændeovnens ydelse er angivet i kilowatt (kW). De mindste brændeovne, som er på markedet, kan yde ned til omkring 3 kW. Og det vil for de fleste være tilstrækkeligt - særligt, hvis man har en anden varmekilde, der kan hjælpe til på årets koldeste dage. Ovne mærket med Svanen eller det norske NS-mærke har gennemgået en partikeltest ved lav ydelse.
Hvis du er i tvivl om, hvor stor en ovn, du skal vælge, så spørg din skorstensfejer eller forhandler.

Konvektions- eller stråleovn?

Stråleovne har været anvendt i generationer og er stadig populær. Dette skyldes blandt andet, at mange stadig forbinder brændeovnsvarme med strålevarme, og med at man ved denne varmeform oplever en hurtigere varmeafgivelse fra ovnen.
Forskellen mellem konvektionsovne og stråleovne er en ekstra sideplade uden på selve ovnen. Mellem pladen og ovnen dannes et lille mellemrum, hvor den varme luft kan stige op, og den kolde luft fra gulvet kan suges ind. Konvektionsovne giver en mere jævn og behagelig varme, også i tilstødende rum. Da konvektionsovnens overfladetemperatur er lavere end stråleovnens, er den samtidig mere børnesikker, og der kræves kortere afstand til møbler og andet brandbart materiale.

Mærkninger
En anden ting du vil støde på, er en række forskellige mærkninger, der bl.a. fortæller noget om hvilke miljømæssige krav, brændeovnen lever op til. Mærkning af brændeovne foregår, ved at brændeovnen testes for at finde ud af, hvor god den er til at omdanne brændslet til varme (ovnens virkningsgrad) og hvor meget, den forurener. Mærkerne kan altså hjælpe dig til at finde den mest effektive og miljøvenlige brændeovn. Se hvad brændeovnen testes for her.

"Grønt ansvar"